FIRES i FESTES
FESTES i OFICIS
FESTES D'ARREU
FIRES I FESTES DE CATALUNYA
El calendari festiu
Bestiari
Enllaços
LA FESTA DELS TRES TOMBS

17 de gener

Sant Antoni és representat sovint acompanyat d'un porc que diuen que va guarir. Per aquest motiu se li han encomanat tots els altres animals domèstics, perquè els guardi de tot mal.

La festa té dos elements importants i que perduren en moltes contrades de la nostra geografia: la rifa d'un porc que fins i tot és conduït processionalment, i la benedicció processional dels animals domèstics, sobretot els que representaven la riquesa i el prestigi d'una casa, com ara cavalls, matxos, ases, rucs i mules. Per aquest motiu, sant Antoni és, o era, el patró dels traginers. La benedicció en forma de parada és el que es coneix pels Tres Tombs.

Generalment la festa s'inicia en el punt de reunió de carros i animals que prendran part en la desfilada on s'hi fa un bon esmorzar a base de torrades, productes del porc i vi. Tot seguit s'inicia la desfilada, encapçalada pel sant, el banderer i els cordoners. El segueixen carros i animals de peu rodó que es dirigiran cap a la porta de l'església on seran beneïts pel mossèn.
GOIGS de Sant Antoni
AUCA de Sant Antoni