CLAUSTRES
LA CATALUNYA ROMÀNICA
SANT DOMÈNEC DE PERALADA
Municipi: Peralada
Comarca: Alt Empordà
SANT DOMÈNEC DE PERALADA

El claustre de Sant Domènec de Peralada és l'únic vestigi que queda d'un antic convent d'agustins que va ser fundat a la segona meitat del segle XI. Més tard passà als dominics, d'aquí el nom, després fou hospital, jutjat, caserna i posteriorment va servir fins i tot de cinema. El claustre pertany al romànic tardà, segles XII-XIII. Les escultures dels capitells presenten una temàtica rica i diversa, que combina motius vegetals i geomètrics i figures zoomòrfiques. N'hi ha cinc d'historiats.

Conten que el castell de Peralada està maleït i cap dels seus senyors ni ningú que l'habiti no pot tenir sort ni ventura. El comte de Rocabertí, senyor del castell de Perelada, tingué una discusió amb l'abat de Sant Pere de Roda arran d'uns drets que tots dos creien tenir. El de Rocabertí, irat, matà l'abat i, tan bon punt l'hagué occit, se li presentà un pelegrí que el maleí a ell i al castell. "La teva família subsistirà just vint generacions i després s'extingirà. La dissort planarà damunt teu i tot intent de superació serà endebades". I dit això, desaparegué.

El comte guardà secret arran d'aquesta maledicció, però ho escriví tot en un manuscrit. I passaren anys i generacions. El darrer comte de Rocabertí, regirant un dia els vells documents trobà per casualitat el vell manuscrit de la maledicció. Tot seguit consultà l'arbre genealògic de la família i s'adonà que ell, precisament ell, era el que feia vint. Per més que s'esforçà, no li fou possible tenir successió. Es lliurà en cos i ànima a la caritat i al bé, féu grans almoines, ajudà tots els dolors, obrí escoles per instruir els ignorants... però fou inútil, amb ell s'acabà la branca dels Rocabertí i la maledicció plana feixuga damunt del vell castell.